Kuidas toidu pealt kokku hoida? Siin on 7 kasulikku nõuannet

2024 veebr. 11 | Nahtamatud

Kuna hinnad tõusevad, otsivad peaaegu kõik võimalusi oma kulutuste vähendamiseks. Vähesed inimesed mõistavad, et üks lihtsamaid viise on toidu kaudu kulutusi kontrolli all hoida. Kuidas saaksime toidu pealt kokku hoida, ilma et peaksime selle kvaliteedis järeleandmisi tegema?

Planeeri menüü ja osta vastavalt sellele

Parim, mida saad oma rahakoti heaks teha, on mitte minna poodi tühja kõhuga. Kuid veelgi tõhusam on see, kui paned eelnevalt kirja, millest kodus puudust tunned ja sellest kinni pead. Terve nädala plaani ei pea tegema. Keskendu lihtsalt järgmistele päevadele ja pane kirja, mida valmistad hommiku‑, vahepalaks, lõuna- ja õhtusöögiks. Kui ostad nimekirja järgi, ei kuluta sa nii palju asjadele, mida sa tõenäoliselt isegi ei vaja.

Ära mine kaasa allahindlustega, kui sa neid tooteid tegelikult ei vaja

Meid tõmbavad automaatselt madalamate hindadega kollased hinnasildid, kuid alati tasub mõelda, kas ostaksid kauba ka siis, kui seda müügil poleks. Mõnikord tõstetakse kaupade hindu kunstlikult juba enne allahindlust ja see madalam hind ei pruugi olla sugugi soodsam. Proovi teha impulssoste nii vähe kui võimalik. Kui plaanisid tomateid osta juba enne, kui allahindlusest kuulsid, osta need ära. Kuid ära pane oma ostukorvi meeletut hunnikut allahinnatud toitu. Enamasti viib see ainult selleni, et sul pole aega toitu kasutada ja see tuleb ära visata.

Valmista kodus suupisteid ja lõunasööke

Kui võtad tööle kaasa kodus valmistatud karbitäie salatit, on see odavam, kui tellid sama salati ettevõtte kohvikus. Mis ei tähenda, et peaksid seal käimise sootuks lõpetama – aga see ei tee paha, kui aeg-ajalt kodus lõunasöögi või vahepala ette valmistad. Eilse lõunasöögi ülejäägid võid näiteks tööle kaasa võtta. Nii tarbid toitu, mille muidu ära viskaksid, ja säästad lõunamenüü eest.

Ära raiska toitu ja küpseta sellest, mis sul parasjagu külmikus on

Eestis tekib inimese kohta aastas keskmiselt 61 kg toidujäätmeid. Mõtle selle üle. Maitsva õhtusöögi saab valmistada ka külmikus seisnud tomatist, tükist vanemast sibulast ja väikesest portsust pastast, isegi kui see esmapilgul nii ei tundu. Kes koostisosade kombineerimisel hätta jääb, saab inspiratsiooni internetiretseptidest:

retseptisahtel.ee
nami-nami.ee
www.ohtuleht.ee

Kasuta kõiki koostisosi

Pere eelarve kokkuhoiuks tasub kindlasti ära, kui õpid kõiki köögivilja- või lihaosi töötlema. Näiteks võite koguda köögiviljajääke või osta kanakotlettide asemel terve kana ja tükeldad. See mitte ainult ei maksa teile vähem kui selle töödeldud osad, vaid on ka pikemas perspektiivis soodsam. Kontidest saad keeta maitsva puljongi, rinnafileest valmistada maitsva roa ning ülejäänud liha kasutada risottos.

Täida oma aed toiduga

Üks võimalus toidu pealt kokku hoida on lillepeenar kodus või paar kasti rõdul. Nendesse saate istutada köögivilju, ürte ja puuvilju, mida tavaliselt poest ostate. Tuleb vaid ette valmistada seemned, muld ja kast või ämber.

Milliseid köögivilju tuleks külvata, millal neid kasvatada?

Kevadel: tomat, kurk, paprika, baklažaan, redis, peet
Suvel: rohelised oad, kapsas, salat, spinat

Kõiki mainitud liike kasvatatakse tavaliselt ka rõdul, seega pole vaja suuri lillepeenraid. Kui kodus rõdu pole, saab vähemalt ürtide pealt kokku hoida. Teie aknalaual kasvavad basiilik, rosmariin, petersell, murulauk või piparmünt.

Kasuta Toidupanka

Toidupank on organisatsioon, mis kogub annetajatelt toitu ja saadab seda abivajajatele. Kui vajad abi toidu hankimisel, siis ära ole häbelik ja võta enda kodukoha omaga ühendust: www.toidupank.ee